Het uiterlijk van een tand verfraaien

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt.

Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd.
Met een facing kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Het aanbrengen van een facing bestaat uit een aantal stappen. Een facing van composiet is in één behandeling gedaan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt en daarom zijn minstens twee bezoeken aan de praktijk nodig.

Composiet facing

Eerst wordt de gewenste kleur bepaald. Waar nodig wordt daarna een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen. Er wordt zo ruimte gemaakt voor de facing. Gebeurt dit niet, dan wordt de tand iets dikker. Voordat de composiet aan de tand kan worden geplakt, wordt de tand met een zuur voor behandeld en van een hechtlaag voorzien. Op deze laag wordt de nog zachte composiet aangebracht. De composiet word in vorm gebracht en daarna door een speciale lamp uitgehard. Ten slotte wordt er nog naar de hoogte gekeken en nog gepolijst. Hierna is de behandeling klaar.

Porselein facing

Eerst wordt de gewenste kleur bepaald. Vervolgens wordt er een minimale hoeveelheid glazuur weggeslepen. Er wordt een afdruk gemaakt van de geprepareerde tand(en). Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de facing in de gewenste vorm gemaakt. Na een aantal dagen kan de facing worden geplaatst.