Ontstekingen in het wortelkanaal

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een kanaalbehandeling of endodontische behandeling genoemd. Het is een tandheelkundige behandeling die moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of een kies een ontsteking is of een ontsteking dreigt te ontstaan.
In tanden en kiezen zit van binnen een ruimte (de pulpa) met levend weefsel, met name bloedvaten en zenuwen. Door irritatie, infectie of beschadiging kan het weefsel ontstoken raken. Gevoeligheid bij het drinken van koude en warme dranken kan een eerste signaal zijn van een ontsteking, maar soms geeft de ontsteking geen klachten.
De ontstoken pulpa zal afsterven en de bacteriën kunnen dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken, tot zelfs een grote zwelling. Bij het dichtbijten kan de tand of kies te hoog aanvoelen of pijn doen.

De behandeling

  1. De tandarts zal de tand of kies open maken om het wortelkanaal te kunnen bereiken,
  2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met speciale instrumentarium en gespoeld met desinfectans
  3. Met behulp van röntgenfoto’s of een lengtemeter wordt de lengte van het kanaal bepaald.
  4. Als het kanaal volledig gedesinfecteerd is wordt er een definitieve vulling aangebracht.
    Indien de behandeling niet in één maal kan worden afgemaakt dan wordt er een tijdelijke vulling geplaatst.

Geeft de behandeling napijn?

Na vullen van de wortelkanalen kan er napijn optreden of napijn bij dichtbijten. Deze pijn houdt soms enkele dagen aan en is met een gewone pijnstiller te onderdrukken.

De tand of kies kan na een wortelkanaalbehandeling zwakker zijn, daarom wordt vaak geadviseerd om de tand of kies te kronen, dit voorkomt ook eventuele verkleuringen.